SÖK BLAND KIKKULIS BÖCKER:

animerad hund


HÄSTBÖCKER FUNKTIONSHINDER FÖRENINGSBÖCKER SMÅTT&GOTT FÖRFATTARNA KONTAKT

Titel:

PONNYN SOM KUNDE SKRATTA OCH GRÅTA

Författare:

Elisabeth Sommarström

Illustratör:

Elisabeth Sommarström

Redaktör:

Anna Lärk Ståhlberg

Serie:

Nej

Bandtyp:

Limmad

Språk:

Svenska

Utgiven:

2018-09

Antal sidor:

444

Vikt:

ca 600 g

ISBN:

978918195487

TA GREPP OM ÖVERGREPPEN

Matilda Bohman
Pris: 119 kr
(Inbunden) Ålder Vuxen

( Pedagogiskt material som kan användas fristående eller som komplement till boken BRÄND)

 

PONNYN SOM KUNDE SKRATTA OCH GRÅTA

Elisabeth Sommarström
Pris: 220 kr
(Inbunden) Ålder 14-16år

 

Jonna är en helt vanlig ponny. Eller nästan i alla fall. För länge sedan var hon människa och då hette hon Fanny. Men en tragisk olycka ledde till helt nya förutsättningar. I boken får vi följa Fannys nya liv som ponny. Boken handlar om relationen mellan människa och djur på ett sätt som väcker nya frågor och funderingar hos unga läsare. I centrum står Fanny 13 år, som tillsammans med sin ponny Jonna råkar ut för en trafikolycka en mörk vintermorgon. När Fanny vaknar upp, är det i Jonnas kropp och hon förstår att hon fått ett nytt liv som ponny. Nu uppstår många problem. Hennes föräldrar förstår inte att Fanny lever i ponnykroppen och under ett helt år får vi följa Fanny när hon försöker få sin familj att förstå att hon inte är död. Under det året hinner hon uppleva väldigt mycket utifrån en hästs perspektiv, samtidigt som hon kan klä det i ord. Alltifrån tiden på djursjukhuset, föräldrarnas sorgearbete, vänskapen med de andra djuren, återblickar och episoder ur sitt liv som människa och fram till en växande insikt om att det finns ett högre syfte med hennes nya existens. Någon behöver hennes hjälp och räddningsuppdraget kan bara utföras i en ponnykropp. Vid Fannys sida finns hennes excentriska, avlidna mormor och tillsammans med dessa två får vi följa med på en resa som innehåller allt och mer därtill. Spänning, eftertanke, tårar, skratt, änglar, djävlar och massor av hästar förstås, i miljöer och situationer som varje hästgalen tjej känner igen sig i. Kort sagt, en hästbok med extra allt!

OM FÖRFATTAREN

 

Jag heter Elisabeth Sommarström och debuterar i höst med ungdomsboken "Ponnyn som kunde skratta och gråta". Det är en hästbok som tar upp så mycket mer än bara livet i stallet, och det ska bli spännande att se hur den tas emot.

Jag växte upp på landet utanför Västervik i en riktig "Barnen i Bullerbyn"-miljö, med alla sorters djur, jordbruk, skogsbruk, jakt och fiske. 1971 började jag rida på Målserums ridskola och ridningen och umgänget med hästarna kom att bli mitt största intresse. När jag inte var i stallet satt jag mest och ritade och skrev hästhistorier. Mina gymnasieår tillbringade jag på Valstad Lantbruksskola och därefter följde några år som hästskötare hos olika tävlingsryttare och som instruktörselev på min hemmaridskola. Hästarna i mitt liv har varit många, alltifrån welshponnyn Sirocco till mitt numera pensionerade halvblodssto Caprice och de har alla gjort djupa avtryck och format mig som människa. I mitten av 80-talet hamnade jag i Stockholm och valde en ny yrkesinriktning.

Det blev något så väsensskilt som skönhetsbranschen. I många år arbetade jag som proffesionell sminkös och idag, 30 år senare är jag verksam som hudterapeut. Livet i stan skiljer sig förstås mycket från mitt ursprungliga liv och idag är jag otroligt tacksam över min rika barndom, som gav mig en så nära inblick i var maten vi äter kommer ifrån, hur naturen fungerar och vilket stort ansvar vi människor har mot miljön och allt som lever. Efter ett långt äktenskap lever jag idag med mig själv. Jag har en vuxen dotter som för några år sedan inspirerade mig till att bli vegetarian, något som jag aldrig ångrat. Från att själv ha jagat och förespråkat närproducerat kött, är jag idag aktiv motståndare till all form av nöjesjakt och tror på ett paradigmskifte beträffande all djurhållning. Själv kommer jag inte att hinna uppleva det men förhoppningsvis får mitt barn och eventuella barnbarn uppleva en värld där vi betraktar djuren som kännande varelser, istället för mat och underhållning. Därför tar jag upp alla de stora livsfrågorna i mina berättelser och räds inte för att klä dem i formen av änglar och djävlar, trots att jag blir mer och mer religionsmotståndare. Min andra bok är även den en ungdomsroman i hästmiljö, som utspelar sig på 70-talet och är en klassisk spökhistoria.  

RÖSTER OM BOKEN

 
"Mycket givande och spännande för alla hästintresserade som är nyfikna på hur en häst egentligen tänker och känner. Här finns även flera fina ingredienser som tillhör en riktigt bra roman som vänder sig till unga i bokslukaråldern. Det är en välskriven och lättläst debut som är oväntat gripande och tänkvärd. Och lite lagom skruvad. Jag vill helt klart läsa nästa.” 

Maria Luthelius, hastliv.com

 

 

 

Kunder som har köpt denna bok har även köpt:

BRÄND

Marianne Wallin 
Pris:180 kr
(Inbunden) Ålder 14-16 år

 

ELLIES ENSAMHET

Johanna Andersson 
Pris:190 kr
(Häftad) Ålder 12-15 år

 

VEM VINNER SYNNÖVE

Kristin H Silvennoinen 
Pris:196 kr
(Häftad) Ålder 12-15 år

Anton flyttar till
det blå huset

Ulla Ståhlberg
Pris:163 kr
(Häftad) Ålder 9-12 år

Hitta fler böcker som handlar om hästar »

 

KIKKULI FÖRLAG AB | Intagan 260 | 461 91 Trollhättan | info@kikkuli.com | 0733-71 62 32