SÖK BLAND KIKKULIS BÖCKER:

animerad hund


HÄSTBÖCKER FUNKTIONSHINDER FÖRENINGSBÖCKER SMÅTT&GOTT FÖRFATTARNA KONTAKT

Titel:

DetFunkar

Författare:

Johan Seige

Illustratör:

-

Redaktör:

Anna Lärk Ståhlberg

Serie:

Nej

Bandtyp:

Häftad

Språk:

Svenska

Utgiven:

2015-09

Antal sidor:

198

Vikt:

481 g

ISBN:

9789188195142

DetFunkar

Johan Seige
Pris: 230 kr
(Häftad) Ålder: Vuxen

Klockan är tre på natten och huset är tyst. Plötsligt förnimmer jag något till vänster om mig. Utanför fönstret? Inne i huset?
Sakta ställer jag in juicetetran i kylen, stänger kylskåpsdörren och ska precis vända mig om när jag känner något snudda vid min arm. I en fasanfull mikrosekund föreställer jag mig allt från ljudlösa häxor till inbrottstjuvar. Hjärnan jobbar på högtryck och rädslan griper tag i mig. Jag sträcker snabbt ut armen och får tag i tyg. Vrider runt kroppen ett halvt varv och tar ett hårdare tag om tyget, känner en kropp därunder, snurrar ett halvt varv tillbaka och drämmer upp både tyg och kropp mot kylskåpsdörren. Pappa pappa pappa! Det är jag! Alexander!

Jag heter Johan Seige och är blind och kom på idén att samla vardagliga berättelser, dikter och noveller från människor som har olika typer av funktionshinder för att öka förståelsen och kunskapen om hur det är att leva utan en viss förmåga. Du får träffa föräldrar som har barn med funktionshinder, rullstorsburna, döva och människor med nedsatt syn.

DetFunkars idéskapare och projektledare är Johan Seige, själv blind. Projektet drivs med medel från Allmänna arvsfonden och ägs av Kulturens bildningsverksamhet.Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.

NÅGRA RADER OM BOKEN FRÅN FÖRFATTAREN OCH PROJEKTLEDAREN JOHAN SEIGE:

Den här boken gott folk, Handlar om en sådan liten petitess som livet. Hur det upplevs, tröttnas på och njuts av. 43 författare har valt händelser och känslor ur sin tillvaro de vill att just ni ska få ta del av. Författarna har en ovanlig vardag. De lever nämligen med eller väldigt nära en funktionsnedsättning. Genom sina olika berättelser gripna ur vardagen hoppas vi, Teaterprojektet DetFunkar, (berättar mer om det projektet strax), och de att ni läsare som kanske inte tidigare kommit i kontakt med funkisar i vardagen, ska få en inblick i hur det kan vara att leva utan ett sinne, med ben som inte fungerar, öron som inte hör, ögon som gett upp. Vi hoppas förståelsen ska öppna en dörr hos er som ger er en insikt och ökar ert tillgänglighetstänk. För i samma sekund ni tillgängliggör personer med funktionsnedsättning i ert sätt att tänka, är integreringen fullbordad och allt tillgänglighetsarbete färdigt. De allra flesta av de här underbara författarna har aldrig tidigare utgivits, och vi är mycket stolta över att de givit oss tillåtelse att delge deras historier och genom det berika allas vår tillvaro med nya insikter.

Teaterprojektet DetFunkar syftar till att visa personer med funktionsnedsättnings vardag. Humor är en central del i projektet då vi är övertygade om att ett leende, ett skratt, når djupare än en byråkratisk föreläsning. Humor kan vara när man som blind steker köttfärs och utan att kolla först häller ner en burk krossade tomater i färsen och upptäcker för sent att det var inlagda päron. Humor kan vara när brandvarnaren, som sitter i taket, går igång i den hyrda stugan med 3,50 i takhöjd, när man rostat bröd, och sitter i rullstol. Humor kan vara när man som döv ringer på en dörr för att sälja tavlor och dörren öppnas av en blind. Det här har hänt, allt, och händer hela tiden.

Projektet har inte enbart skrivit den här boken. Vi har också satt upp en föreställning, Blindgångaren, som bygger på Johan Seiges texter och musik och handlar om hur det är att ha sett och i vuxen ålder bli av med synen. Sen har vi till sist några kortfilmer som gestaltar fördomar om hur funkisar bör bete sig, och förhoppningsvis krossar de.

Mycket nöje go vänner ///Johan Seige

 

ETT STORT TACK TILL ALLA FANTASTISKA MÄNNISKOR SOM HAR DELAT MED SIG AV SINA PERSONLIGA TEXTER!

Cornelia Moén, My Forsén, Lotta Enhorn, Ángeles Gómez, Kelly Katarina Petersen, Therese Olsson, Kristine Seige, Napoleon Lind, Lisa Hedman, Marita Uppman, Monica Ahlqvist, Malin Lucchesi, Lotta Lagerman, Monica Berzén, Lars-Göran Wadén, Fredrik Ahlqvist, Karl-Fredrik Ahlmark, Bruno Dahl, Hans Östman, Sofia Toresdotter, Emma Wahlström, Tommy Pihl, Kjellåke Deldén, Malin Lindgren och Mattias Lundberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunder som har köpt denna bok har även köpt:

MINNETS ABC

Idriz Zogaj
Pris: 169 kr
(Häftad) Ålder 13-vuxen

LÄS MER»

 

 

På upptäcktsfärd i ljudriket, Ulla Ståhlberg
PÅ UPPTÄCKTSFÄRD I LJUDRIKET

Ulla Ståhlberg
Pris: 70 kr
(Häftad) Vuxen

Användare av cochleaimplantat berättar om vägen mellan döv och hörande. Anita Wallin, då ordförande i CI-föreningen skrev: Alla vuxna "plantor", cochlea implantatbärare, talar med stor glädje om fåglarna. Varför? Jo vi har blivit medvetna om ljudets egenvärde. När man är hörande är ljud något som bara finns. Det är en naturlig del av ens liv. Den som är född döv har inga referenser till ljud och saknar dem inte. När vi plantor får ljudet åter fascineras vi av det.

 

BRÄND

Marianne Wallin
Pris: 180 kr
(Inbunden) Ålder 14-16 år

LÄS MER»

 

KIKKULI FÖRLAG AB | Intagan 260 | 461 91 Trollhättan | info@kikkuli.com | 0733-71 62 32