SÖK BLAND KIKKULIS BÖCKER:

animerad hund


HÄSTBÖCKER FUNKTIONSHINDER FÖRENINGSBÖCKER SMÅTT&GOTT FÖRFATTARNA KONTAKT

Titel:

Jag kom hit på ett litet blad

Författare:

Sarah Vegna

Foto:

Maya Jönsson

Redaktör:

Anna Lärk Ståhlberg

Serie:

Nej

Bandtyp:

Inbunden

Språk:

Svenska

Utgiven:

2017-12

Antal sidor:

28

Vikt:

ca 167 g

ISBN:

9789188195395

 

 

JAG KOM HIT PÅ ETT LITET BLAD

Sarah Vegna
Maya Jönsson
Pris: 179 kr
(Inbunden) Ålder: 3-6 år

Först var vi tre.
Men när vågen kom föll de andra av.
Jag kunde inte rädda dem.

JAG KOM HIT PÅ ETT LITET BLAD är en berättelse om att fly. Om att behöva lämna sitt hem och dem man älskar. Att tvingas ge sig ut i världen alldeles ensam. Och att hoppas att världen är vänlig.

JAG KOM HIT PÅ ETT LITET BLAD är en bilderbok som är skriven för att barn ska få en ökad förståelse för flyktingars situation. 2015 kom en stor flyktingvåg till Sverige varav många av dem var barn. Boken ska skapa möjligheter för barn i de yngre åldrarna att reflektera över vår värld. En rad existentiella frågor väcks genom boken; Vem har rätt till trygghet? Vem ska få bo i Sverige? Hur känns det att mista sina nära och kära? Hur tar man emot någon som inte kan prata samma språk som en själv? Vad kan jag göra för att en annan människa ska känna sig inkluderad?

UTDRAG UR BOKEN:

 

 

RECENSIONER:

Det här är en bilderbok men även sådana kan fungera som samtalsingångar, och är ju ”naturligt” lättlästa. Boken heter Jag kom hit på ett litet blad och är skriven av Sarah Vegna. Socialrealistiska barnböcker är ju sannerligen inget nytt men ibland dyker det upp pärlor där författaren och illustratören lyckas skapa inte bara en historia och en bildvärld utöver det vanliga, utan där det också finns en djupare mening. Den här boken är en sådan pärla. Vi får möta en liten filur som på ett bräckligt blad ger sig ut i världen på flykt från ett otryggt hemland. Gummibåten, jag menar bladet, välter och hans vänner försvinner och själv spolas han upp på en strand bland främlingar. Många böcker som har en ett anslag som denna uppskattas mest av föräldrarna men den här går faktiskt hem även hos Frost-och glitterälskande rosadyrkande femåringar. Rekommenderas!

// Helena Pennlöv Smedberg
https://bibliotekuppsala.se/web/arena/ung-och-ny-i-sverige

Texten är poetisk och ganska kort. Mycket går att läsa mellan raderna och detta ger upphov till en rad frågor av existentiell art som man kan ta upp med barn i förskoleåldern. Vem har rätt till trygghet? Hur känns det att mista sina nära och kära? Vad kan jag göra för att en annan människa ska känna sig välkommen och inkluderad? Gesterna i boken är nedtonade och händelseförloppet kort, på ett yttre plan händer lite. Men på det inre planet kan man fantisera om vilka känslor som rör sig i huvudpersonens inre. Vart ska hen t.ex. ta vägen i slutet av boken då hen är alldeles ensam och inte har någon att ty sig till? Jag kom hit på ett litet blad är en bok som lyfter fram svåra frågor på ett enkelt och bra sätt. Dess uppgift är inte att ge svar utan att väcka tankar. De uttrycksfulla och färgrika illustrationerna har en mjuk framtoning både vad gäller naturen och de muminliknande figurerna som finns i berättelsen. Smärtan som boken förmedlar blir på detta sätt mer gripbar och
inte lika plågsam. Slutet är öppet.

Publiceras i BTJ-häftet nr 1, 2018.
Lektör Dag Hedberg

På ett dramatiskt sätt kommer "Jag" till en ny plats i vår värld. När resan började var de tre men "Jag" blev ensam kvar då flyktingarna som delade samma blad spolades av när vågen kom. Boken skildrar hur människors flykt kan te sig. Berättelsen är könsneutral och likaså är de innehållsrika illustrationerna. Boken öppnar upp för samtal om svåra ämnen med barn i förskoleålder. Den är poetisk och tänkvärd även för den vuxna publiken.

Anna Lärk Ståhlberg, förläggare och redaktör på Kikkuli Förlag

OM FÖRFATTAREN:

 

Sarah Vegna är författare, illustratör och skrivpedagog. Hon driver även nätbutiken serpentin.se.

 

Med sina böcker vill hon visa att man har rätt att vara som man är och att våra olikheter är något positivt. Hon vill att den mångfald som finns i samhället ska synas i litteraturen. Förhoppningsvis ska alla barn kunna hitta någon att identifiera sig med i hennes böcker.

"Jag ville skriva om flykt och rikta mig till ganska små barn. Men det kändes viktigt att det skulle bli en berättelse som ger barnen hopp. Med Mayas fantastiska bilder tycker jag att det blev en bok som kan ge hopp om att världen faktiskt är en varm plats."

Läs mer om Sarah Vegna på hennes Google sida och blogg I orden finns jag:

 

OM ILLUSTRATÖREN:

 

Maya Jönsson är illustratör. Men hon jobbar även med andra konstformer som konst-grafik och måleri.  
Maya arbetar i många olika material och stilar och hittar ofta sin inspiration i att prova nya tekniker. Viktigast av allt är stämningen, att söka textens kärna och lyckas förmedla den känslan i bilden. I boken 'Jag kom hit på ett litet blad' har hon jobbat i blyerts som tillåter en stor mängd detaljer och strukturer. Hon vill att en ska kunna titta länge på en bild utan att den blir tråkig. Det ska gärna finnas nya saker att upptäcka andra och tredje gången en läser boken.  

"Jag har försökt få med både ljus och mörker i bilderna till den här boken. Ibland har texten varit väldigt mörk och då har jag försökt kompensera det litegrann i bild."

 


 

Kunder som har köpt denna bok har även köpt:

POJKEN OCH HAVET

Sofia Hedman
Pris: 159 kr
(Inbunden) Ålder 3-8år

 

POJKEN OCH HIMLEN

Sofia Hedman
Pris: 159 kr
(Inbunden) Ålder 3-8år

 

FLINGAN

Maud Mangold & Sassa Buregren
Pris: 159 kr

(Inbunden) Ålder 3-6 år

 

OLIKA SOM BÄR

Henry Bronett
Pris: 179 kr
(Inbunden) Ålder 6-9 år

LÄS MER»


Hitta fler barnböcker med viktiga budskap»

 

KIKKULI FÖRLAG AB | Intagan 260 | 461 91 Trollhättan | info@kikkuli.com | 0733-71 62 32