SÖK BLAND KIKKULIS BÖCKER:

animerad hund


HÄSTBÖCKER FUNKTIONSHINDER FÖRENINGSBÖCKER SMÅTT&GOTT FÖRFATTARNA KONTAKT

Titel:

Kära Dagbok

Författare:

Sofia Hedman

Omslag och Illustratör:

Jenny Lucander & Anna Lärk Ståhberg

Redaktör:

Anna Lär Ståhlberg

Serie:

Nej

Bandtyp:

Inbunden

Språk:

Svenska

Utgiven:

2015-12

Antal sidor:

188

Vikt:

ca 300 g

ISBN:

9789188195159

AKTUELLT:

”Den 25 och 26 januari 2016 berättar Sofia Hedman om varför hon skrev Kära dagbok (jag hatar dig) under två utbildningskvällar kring mobbning och utanförskap som hålls av föreningen Friends tillsammans med Ölands bank.

– Jag blev tillfrågad av Ölands Bank om jag kunde berätta om Kära Dagbok. Ölands bank har ett tre årigt projekt med Friends för att motverka mobbning på alla skolor på Öland. Kära dagbok är skriven just som en dagbok där en 13-årig tjej berättar om sin vardag på högstadiet. Bokens grund är att min dotter tog sitt eget liv sedan hon i många år varit ensam och utanför, och om jag kan hjälpa andra att förstå vad utanförskap kan leda till, så gör jag gärna det, säger Sofia Hedman. ”

KÄRA DAGBOK

Sofia Hedman
Pris: 169 kr
(Häftad) Ålder 14-16 år

Vad gör man om man fyller 13 år och får en dagbok av sin mamma – fast att man hatar att skriva? Man skriver i den förstås. För det ska man ju göra med dagböcker. Man skriver om skolan och klasskompisarna, om tjejerna som man hatar, mamma som dricker vin varje dag, om död och lucia och allt möjligt annat. Och någonstans blir dagboken en vän som man kan berätta allt för.

Kära dagbok är en berättelse om död, ensamhet och utanförskap. Men även om vänskap och hopp.

PROVLÄS BOKEN -->>

LADDA NER LÄRARHANDLEDNING -- >>

ERBJUDANDE TILL ALLA SKOLOR

Köp Kära dagbok (jag hatar dig) som klassuppsättning till ett förmånligt pris. Vid köp av minst 20 böcker erbjuder vi skolor att köpa in boken för återförsäljarpris, dvs 115 kr per bok. Fraktkostnad tillkommer. 

OBS! Glöm inte att uppge att det är en skola som beställer när ni lägger ordern för att få det billigare priset. Tack!

 

OM FÖRFATTAREN SOFIA HEDMAN

Boken är tillägnad min dotter Tammi, som skrivit dikterna som ligger till grund för berättelsen. Vi hittade de här dikterna i en anteckningsbok då vi sökte igenom Tammis tillhörigheter efter att hon dog i januari 2009. Hon var bara 16 år och hade tagit sitt eget liv. Den enda orsak vi kunde komma på var att hon hela sitt liv känt sig ensam och utanför. Dikterna skrev hon troligen när hon var 11-13 år.

Sofia Hedman (f 1965) bor på Öland och säger själv att hon ” alltid har skrivit ”. Den första egna bilderboken gjorde hon som 5- åring och gav till sin farmor.

Hon säger att hon inte tycker att hon har någon fantasi och därför var det journalistik som först blev hennes gebit. Efter utbildning på Journalisthögskolan i Göteborg har hon jobbat på Barometern i Kalmar och på Öland. Debut som barnboksförfattare skedde 1997 med bilderboken Bälon seglar (ill Mimmi Tollerup). Sedan dess har det blivit ett dussin barn- och ungdomsböcker, bland annat Värsta kompisar och de omskrivna ungdomsromanerna "Jag vill ha ett liv" och "Kanske ett liv".

– Jag hämtar mina idéer från verkligheten. Det finns mycket i den som tål att berättas. Och mycket som behöver berättas. Men det är klart att jag hittar på en hel del också , säger Sofia Hedman.

Efter några års uppehåll återkom hon hösten 2014 med bilderboken Flickan som blev varg (ill Jenny Lucander).

Vid sidan av jobbet på Barometern har Sofia Hedman sedan 2010 vidareutbildat sig inom litteraturvetenskap och kreativt skrivande på Linnéuniversitetet.

 

RÖSTER OM BOKEN

"VÄLSKRIVET MED BRA TONTRÄFF I SPRÅKET "

Vad tänkte mamma på när hon gav sin 13-åring en dagbok i födelsedagspresent? En 13-åring som egentligen hatar att skriva.Det undrar huvudpersonen också. Ändå börjar hon skriva. Först trevande och sedan mer och mer. När mamma försvinner iväg och hon lämnas ensam är det för dagboken hon berättar hur hon mår. Boken fylls med tankar om skolan, ensamhet, saknaden efter en älskad pappa och en bror. När jag lägger boken åt sidan tänker jag att dagboken, kanske är själva anledningen till att allt slutar ”lyckligt”. Skriv, när det gör som ondast. Sätt ord på det du känner och plötsligt försvinner en del av det som gör mest ont. Östra Småland och Barometerns Ölandsredaktör har tillägnat Kära Dagbok, (jag hatar dig) till sin dotter Tammi som tog livet av sig. Tammi lämnade aldrig efter sig någon dagbok, inget avskedsbrev. Men i en liten anteckningsbok hittade föräldrarna några korta dikter. Det är dessa dikter som citeras i boken. Dikterna är som pärlor - de förgyller och fördjupar texten. Det gör också att trots att boken är fiktion så finns Tammi och hennes öde med.

Det här är en välskriven ungdomsbok med bra tonträff i språket. Jag rekommenderar vuxna - lärare, föräldrar att läsa den. Kanske kan man använda den i ungdomsgrupper, i skolan. Här finns så mycket att diskutera. Det är en bok som tar sig in under huden. Den är bitvis nästan outhärdlig att läsa. Själv läser jag den i små bitar. Lite åt gången för att det inte ska göra så ont. Men boken är inte bara svart. Här finns hopp också - tack och lov! Och för mig betyder de tomma sidorna i slutet av boken att Dagboken gjort sitt som terapeut. Det värsta är äntligen över.Agneta Adeen, Östra Småland 11 mars

----

"Kära dagbok är Sofia Hedmans trettonde bok i ordningen. Den är tillägnad dottern Tammi som tog sitt liv och vars dikter ligger insprängda i texten. Enligt författaren var det dikterna som satte igång den process som nu resulterat i denna mycket finstämda, angelägna och läsvärda bok som berör ett utanförskap som kan finnas mitt bland oss alla. Läs boken!"

Lektör: Elisabeth Frank
Publiceras i BTJ-häftet nr 6, 2016

En mycket fänsgslande berättelse som behöver berättas. Boken berör och ger hopp i ungdomars, ibland, mörka vardag.
// Anna Lärk Ståhlberg, redaktör Kikkuli Förlag

OM BOKEN I PRESS OCH MEDIA

Jag grät när jag skrev boken. SVT Småland, 17 december 2015.

Sofia Hedman berättar om dotterns självmord. P4 Kalmar, 28 okt 2015

 

 

 


 

 

Kunder som har köpt denna bok har även köpt:

ELLIES ENSAMHET

Johanna Andersson
Pris:190 kr
(Häftad) Ålder 12-15 år

 

VEM VINNER SYNNÖVE

Kristin H Silvennoinen 
Pris:196 kr
(Häftad) Ålder 12-15 år


PÅ ANDRA SIDAN

Georg Zyka
Pris: 169 kr
(Häftad) Ålder 12-16 år

 

 

KIKKULI FÖRLAG AB | Intagan 260 | 461 91 Trollhättan | info@kikkuli.com | 0733-71 62 32