SÖK BLAND KIKKULIS BÖCKER:

animerad hund


HÄSTBÖCKER FUNKTIONSHINDER FÖRENINGSBÖCKER SMÅTT&GOTT FÖRFATTARNA KONTAKT

Titel:

På andra sidan

Författare:

Georg Zyka

Illustratör:

Josefin Levmo Malm

Redaktör:

Ingrid Lindström

Serie:

Nej

Bandtyp:

Limmad

Språk:

Svenska

Utgiven:

2015-04

Antal sidor:

123

Vikt:

ca 250 g

ISBN:

9789189610927

PÅ ANDRA SIDAN

Georg Zyka
Pris: 169 kr
(Häftad) Ålder 14-16 år

Moa är sexton år och ska börja på teaterlinjen. Där träffar hon Ali och den stora kärleken uppstår mellan dem. Hemma hos Moa är det jobbigt när hennes mamma blir inlagd på sjukhus eftersom hon lider av psykisk ohälsa. Moa och hennes pappa får därför klara sig själva. Ali kommer från Irak och bor på Rosengård med sin mamma som lider av posttraumatisk stress. En höst som i mångt och mycket kommer att förändra deras liv. Om att saker och ting inte alltid blir som man tänkt sig i livet. Hur man kan utvecklas av en kris som oftast leder till nya insikter och mognad hos sig själv.

 

”PÅ andra sidan”, är en roman som på ett gripande sätt skildrar tonårskärlek, främlingsfientlighet och inre förändring. Boken är tänkt att vara som ett vaccin mot rasism. Jag hoppas att boken kan ge stöd och hjälp åt ungdomar - speciellt de som inte har föräldrar som har tid och möjlighet att stötta dem att få kraft och mod att kunna klara av att gå igenom svåra saker i livet, säger Georg Zyka.

 

OM FÖRFATTAREN GEORG ZYKA

Georg Zyka är regissör med studier bakom sig i Lund och vid Drama Studio i London. Han har arbetat som scenframställningslärare påSkara skolscen ochpedagog på Lärarhögskolan i Malmö. Han skriver dessutom själv dramatik. Han har tidigare gett ut flera böcker på Carlsson bokförlag.

RÖSTER OM BOKEN

På andra sidan berör genom sin fina skildring av ungdomsförälskelse där inga kulturella hinder har betydelse - kärleken vinner. Den tragiska följden av meningslöst fördomsfullt våld gör så ont. Moderns psykiska sjukdom blir en extra påfrestning i relation till mannen och dottern. Boken är en ögonöppnare mot fördomar och destruktivt våld. Den borde vara underlag till en film för att nå ut till ungdomar och vuxna och därigenom förhoppningsvis påverka attityder och öka toleransen.
-
Läkare

Klockrent skildras unga människors vardag i ett segregerat Malmö. Moa, 16 år, från Limhamn träffar jämnårige Ali från Irak och är bosatt i Rosengård. Två skilda världar möts och kärlek uppstår. Trots skillnader i ursprung har båda det gemensamma, en problematisk hemmiljö. Av olika anledningar har deras mödrar drabbats av psykiska besvär och är frånvarande. Tryggheten och självklarheten finner ungdomarna hos varandra. Deras kärlek väcker ont blod hos kamraterna. Så till den grad att det värsta händer och deras liv förändras. Det hat som visas våra invandrare är skrämmande, distanslöst och barbariskt. Moa genomgår en utveckling, från att vara sörjande och nedtryckt till att bli en eldsjäl som kämpar mot våld och rasism. På andra sidan tar tag i hjärtat på det sätt boken skildrar tonårskärlek, främlingsfientlighet och inre förändring. Språket och miljöskildringen är äkta. Dialogerna vittnar om kunskap om unga människors sätt att prata.
- Lektör Ulla Lundberg, BTJ

Jag tycker själv att den var en väldigt fängslande bok, lade inte ifrån mig den tills jag hade läst ut den. Jag läste den två gånger för att den var så bra.

Recension på BiblioteksMitt hemsida

Det var en mycket känslosam bok. Det var bra budskap i boken. Den visar att invandrare faktiskt flyr av en anledning och inte kommer hit för att bli hatad på nytt. Och att det finns många människor som har det svårt, t.ex. med sjuka/döda föräldrar. Det är som sagt mycket känslor. Om hur Moa (som tjejen i boken heter) känner när hennes mamma ligger på sjukhus, när hon träffar Henke och hur det kändes, när hon blir kär i Ali och mycket mer. Det kan hjälpa många människor att faktiskt se vilken värld vi lever i och att visa jobbiga saker kan hända alla.

Recension på BiblioteksMitt hemsida

Moa är en tjej på 16 år. Hon börjar på en ny skola och där möter hon Ali! Som hon gillar väldigt mycket. Men alla tycker inte att dom bör träffas, hennes pappa är emot det p.g.a. utav var han bor. Henke gillar det inte p.g.a. att Henke är Moas ex, och gillar henne fortfarande. Kort sagt så får Moa känslor för Ali. Men det blir mycket komplikationer i deras förhållande. Tur att Moa har sin bästa kompis. Som alltid finns där för henne.

Recension av Alexandra Oxelgren, Östersund.

 

 


 

 

Kunder som har köpt denna bok har även köpt:

ELLIES ENSAMHET

Johanna Andersson
Pris:190 kr
(Häftad) Ålder 12-15 år

 

VEM VINNER SYNNÖVE

Kristin H Silvennoinen 
Pris:196 kr
(Häftad) Ålder 12-15 år


MINNETS ABC

Idriz Zogaj
Pris: 169 kr
(Häftad) Ålder 13-vuxen

 

 

KIKKULI FÖRLAG AB | Intagan 260 | 461 91 Trollhättan | info@kikkuli.com | 0733-71 62 32