SÖK BLAND KIKKULIS BÖCKER:

SÅ HÄR HANDLAR DU: 
Hittar du något du gillar? Böckerna beställer du genom genom att maila in din order till info@kikkuli.com 
Böckerna får du i brevlådan inom 3-5 dagar. Observera att porto tillkommer (enligt postens taxa). Du får med en faktura som du betalar in inom 20 dagar.

animerad hund


HÄSTBÖCKER FUNKTIONSHINDER FÖRENINGSBÖCKER SMÅTT&GOTT FÖRFATTARNA KONTAKT

Titel:

Pojken och havet

Författare:

Sofia Hedman

Illustratör:

Emelie Gårdeler

Redaktör:

Anna Lärk Ståhlberg

Serie:

Ja

Bandtyp:

Inbunden

Språk:

Svenska

Utgiven:

2016-03-01

Antal sidor:

28

Vikt:

303 g

ISBN:

9789188195180

POJKEN OCH HAVET - representerar Sverige i OUTSTANDING BOOKS 2017

Vartannat år nominerar IBBY Sverige titlar till den världsomspännande utställningen "Outstanding Books for Young People with Disibilities". I år valdes boken "Pojken och havet" ut och kommer att vara med i vandringsutställningen. Hela utställningen offentliggörs den 3 april under presskonferensen som hålls på bokmässan i Bologna, Italien.

- Det är en väldigt stor ära att bli utvald till Ibbys internationella utställning. Är väldigt glad över att fått ta del av Sofias texter och illustrera min första barnbok. Havet är ett återkommande motiv i mina illustrationer, men eftersom jag själv tolkar och uttrycker mig genom bild kändes det spännande och viktigt att leva mig in i hur det skulle vara att utforska saker på annat sätt än med hjälp av synen. Samtidigt illustrera en pojke som är precis som alla andra barn, nyfiken och frågvis, säger Emelie Gårdeler som har illustrerat Pojken och havet.

Förutom Pojken och havet (Kikkuli Förlag) kommer böckerna Babola Salabim (Hatten förlag) och Hej (Bonnier Carlsen) också att vara med. Det innebär att Sverige har lyckats få med tre svenska barnböcker i utställningen.

- Det känns bra att vi får med flera goda exempel på böcker som handlar om funktionsvariationer. Sverige ligger i framkant när det gäller denna typ av litteratur, säger Anna Lärk Ståhlberg, förläggare på Kikkuli Förlag.

IBBY/Sverige som har nominerat böckerna till juryn i Canada har som mål att verka för en rikare bokutgivning, där fler verkligheter är representerade.

 

POJKEN OCH HAVET

Sofia Hedman
Pris: 159 kr
(Inbunden) Ålder 3-8år

 

- Havet, vad är havet? frågar pojken.
Pappan blir förvånad över frågan.
- Jag tycker om ordet, säger pojken. Det låter som när man andas.
Pappan försöker förklara vad ett hav är och lovar att ta med sig pojken till havet.

Pojken i boken är blind och genom boken får barn lära sig hur människor som lever i närhet till i en funktionshindrad hjälper och stöttar personen för att den ska få möjlighet att leva ett fullgott liv.

Boken är illustrerad av Emelie Gårdeler i starka färger och bilderna innehåller massor av fina detaljer.

 

OM FÖRFATTAREN SOFIA HEDMAN

Sofia Hedman (f 1965) bor på Öland och säger själv att hon ” alltid har skrivit ”. Den första egna bilderboken gjorde hon som 5- åring och gav till sin farmor.

Hon säger att hon inte tycker att hon har någon fantasi och därför var det journalistik som först blev hennes gebit. Efter utbildningen på Journalisthögskolan i Göteborg har hon jobbat på Barometern i Kalmar och på Öland. Debut som barnboksförfattare skedde 1997 med bilderboken Bälon seglar (ill Mimmi Tollerup). Sedan dess har det blivit ett dussin barn- och ungdomsböcker, bland annat Värsta kompisar och de omskrivna ungdomsromanerna "Jag vill ha ett liv" och "Kanske ett liv". Den senaste boken innan Pojken och havet är boken "Kära Dagbok" som gavs ut på Kikkuli Förlag i slutet av 2015.

– Jag hämtar mina idéer från verkligheten. Det finns mycket i den som tål att berättas. Och mycket som behöver berättas. Men det är klart att jag hittar på en hel del också , säger Sofia Hedman.

 

RÖSTER OM BOKEN

 

Hur beskriver man havet för ett barn som inte ser? Den namnlöse pojken i denna finstämda berättelse har aldrig sett havet och frågar sin pappa vad det är. Pappan försöker finna ord att förklara att havet är blött som vattnet man dricker och större än ett hus. Pojkens frågor väcker nyfikenhet hos läsaren men först i slutet får vi veta att han är blind. /.../ Det strålar av värme och ömhet genom det fint fångade samtalet och samtidigt speglas vardagen med pappans stress med tydlig igenkänning. Det enkla koncentrerade språket framkallar en vacker eftertänksam ton som genomsyrar berättelsen. I Emelie Gårdelers collageliknande illustrationer råder en drömsk hemlighetsfull atmosfär. Med infallsrika och välgjorda miljöer, dekorativa naturdetaljer och färgsättning i havets blågröna nyanser är bilderna både konstnärligt spännande och intressanta att utforska. Pojken och havet är en inkännande, stämningsfull och tankeväckande berättelse om att inte kunna se. /.../

Lektör: Boel Peterson, BTJ.
Publiceras i BTJ-häftet nr 8, 2016.

Poetiskt i bilderna

Pojken och havet av författaren Sofia Hedman, bosatt på Öland och även verksam som journalist på Barometern-OT, och illustratören Emelie Gårdeler är en bilderbok för de mellanstora förskolebarnen. En snygg bok. Emelie Gårdeler är en skicklig bildmakare. Och samtida.

Stilen känns igen från andra barnböcker, från illustrationer i press och grafiska tryck. Det är mjuka färgsjok i “smutsig pastell” och tunna svarta linjer. I Pojken och havet fungerar det bra. Det är flödande toner i blått, turkos, grönt och akvamarin genom hela boken, långt innan pojken äntligen får komma till havet.

I boken finns en ganska liten pojke. Kanske fem år. Och hans pappa. Pojken undrar vad havet är. Pappan försöker förklara att det är något som är både vått och stort. Men hur förklarar en havet? Pappan lovar att ta med pojken till havet. Sedan. Till sommaren. Tiden går. Sommaren kommer och sommaren går. Men till slut så reser de dit. Havet är vått. Stort. Djupt. Pappan förstår att han borde ha tagit hit sin pojke mycket tidigare. /.../

Camilla Carnmo

Publicerat i Barometern 2016-04-19

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunder som har köpt denna bok har även köpt:

LEA LEJONTÄMJARE OCH ÖVERSOVNINGEN

Lotte Lannerberth
Pris: 159 kr
(Inbunden) Ålder 3-8år

LÄS MER»

 

ADDI KNÄCKER KODEN

Idriz Zogaj
149 kr
(Häftad) Ålder 6-9år


LÄS MER»


DET FIXAR LOTTEN

Helena Lund-Isaksson
Pris: 165 kr
(Häftad) Ålder 6-9 år

 

Hitta fler barnböcker för de mindre barnen»

 

KIKKULI FÖRLAG AB | Intagan 260 | 461 91 Trollhättan | info@kikkuli.com | 0733-71 62 32